söndag 29 november 2009

1:a advent

Idag är det första advent och att julen börjar att närma sig märks överallt. Jag firade första advent i kyrkan och det var otroligt vackert och stämningsfullt. Efteråt bjöds det på kyrk-kaffe med lussebullar, pepparkakor, rullrån och alla andra möjliga sorters kakor och tårta! :o)
När jag kom hem från adventsfirande så skulle jag baka lussebullar, inte för att jag var så sugen på mer fika men för att jag hade planerat det. Ibland så blir planeringen lite tokig. Men så här blev lussebullarna i alla fall! :o)




Recept på lyxiga lussebullar med marsipan:
50g jäst
100 gram smör
5 dl mjölk
250 gram lättkesella, men jag använde turkisk yoghurt
1 gram saffran (2 påsar)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gram smör
500 gram marsipan, gärna mer då jag tyckte att det smakade lite marsipan
Pensling:
2 ägg
Garnering:
Hackad mandel
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke. Värm/smält smöret och tillsätt mjölk som du värmer tills det är fingervarmt. Häll i mjölkblandningen i jästen. Rör till jästen löst upp sig. Tillsätt lättkesella eller turkisk yoghurt, saffran, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa ca 40 minuter.
När degen jäst tar du upp den och arbetar den smidig med lite mer mjöl. Knåda mycket - det gillar degar!
Dela degen i två delar och kavla ut den i två stora fyrkanter. Bred smör över den och riv över mandelmassa. Rulla ihop den och dela den i lagomt stora bitar. Lägg bullarna på bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader.
När bullarna jäst så pensla på ägg och strö över hackad mandel och grädda mitt i ugnen i ca 5-8 minuter - tills dom är gyllen gul-bruna :o) Låt dom svalna och njut med lite glögg :o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar